Boa’s willen diensthond mee ter verdediging: “Juist in coronatijd nodig”

Het geweld waar buitengewoon opsporingsambtenaren (boa’s) op straat mee te maken krijgen, neemt toe. De gemeente Rotterdam wil daarom onderzoeken of zij op pad kunnen met een diensthond als verdedigingsmiddel.

Een op de drie boa’s krijgt elke maand te maken met fysiek geweld. Sinds de coronacrisis merkt bijna negentig procent dat het geweld nog eens is toegenomen. “Ik heb nog nooit zoveel geweld meegemaakt in korte tijd. Fysiek geweld, uitlokken, duwen, trekken, coronaspugers, noem het maar op”, vertelt Ruud Kuin van de Nederlandse BOA Bond aan Editie NL.

Eerste Paasdag
Zo liep het op Eerste Paasdag flink uit de hand in Rotterdam. Daar werden twaalf handhavers ernstig mishandeld door een groep van twintig jongeren. Vakbonden pleiten er nu voor om boa’s te versterken met een diensthond. Daarover zijn ze in gesprek gegaan met wethouder Bert Wijbenga (VVD) van Rotterdam.

Ruud Kuin van de Nederlandse BOA Bond
Ruud Kuin van de Nederlandse BOA Bond
“Boa’s zijn vaak als eerst ter plaatse in steden als er problemen zijn. In die eerste minuten, als de politie nog niet aanwezig is, moeten ze zich kunnen verdedigen”, legt Ruud Kuin uit.

Andere middelen
Een wapenstok en pepperspray zijn volgens hem de handigste en goedkoopste middelen om dat te bewerkstelligen. “Maar de gemeente Rotterdam vindt dat principieel heel ingewikkeld vanwege het geweldsmonopolie van de staat. Daarom pleiten we voor een diensthond als alternatief.”

Afschrikwekkend
Kuin denkt dat de aanwezigheid van een hond veel verschil kan maken. “Een hond is behoorlijk afschrikwekkend. Hij creëert afstand. Weinig mensen zullen het nog in hun hoofd halen om hun hand uit te steken naar de boa’s als er een hond bij staat.”

Bron: RTLnieuws

ANDOR SECURITY SERVICE

Onze diensten

Hondenbeveiliging

Andor Security Service is toonaangevend als het gaat om bewaking met honden. De hondenbrigade van Andor Security Service is een specialistische en zeer gerespecteerde discipline binnen onze dienstverlening. Onze beveiligers zijn getraind op waakzaamheid en beschikken over de juiste kennis en vaardigheden, óók voor beveiliging zonder honden.

Bouwbewaking

Andor Security Service is een gewaardeerde beveiligingsexpert voor de bouwsector. Met het merendeel van de (middel)grote bouwbedrijven in Nederland hebben wij een overeenkomst voor beveiligings- en bewakingsdiensten tijdens (nieuw)bouw- en renovatieprojecten. Wij zorgen voor permanente bewaking, met of zonder hond, van uw terrein of locatie.
Alle diensten van Andor Security